Halsbånd og øremerking / chipping

I løpet av nær fremtid er det sannsynlig at det vil bli pålagt å merke alle katter. Det er helt naturlig at hunder har halsbånd med navn og adresse, og stadig flere hunder blir i tillegg også chip’et. Det bør være akkurat like naturlig å merke katten sin!
Det finnes ikke noe tristere enn når vi hører folk sier:
– Vi hadde en gang en katt, men plutselig var han vekk…

80 % av alle kattene som Dyrebeskyttelsen tar hånd om hadde et hjem som de rotet seg vekk fra. Kun et fåtall ganger klarer vi å finne tilbake til eier. Er katten chipet og har halsbånd, finner vi ALLTID tilbake til eier!!
Ved chipping får katten din en bitteliten chip som festes under bedøvelse i nakken. Ved hjelp av en skanner kan vi lese av navn og adresse på registrert eier, og gjenforene katt og lykkelig eier. For at alle skal kunne se at katten er chippet, vil katten få tatovert bokstavene «ID» i øret.
Bruk halsbånd med telefonnummer OG adresse, da er det lett for alle å se at katten bor et sted og HVOR.
Det er viktig både å bruke halsbånd og chip, fordi halsbåndet kan falle av, men er kjempeenkelt for alle å sjekke. Selv om chip’en sitter trygt, så kreves ørlite mer innsats for å finne kattens eier.

Det er ikke bare i tilfelle katten roter seg vekk at du må merke katten din. Men tenk så greit den dagen katten din blir utsatt for en ulykke og fraktet til dyrlegen med en skade som trenger behandling. Uten å vite hvem som eier katten, kan dyrlegen ikke gjøre annet enn å avlive den. Er den merket, er det lett å få tak i deg slik at du kan redde vennen din. Skulle katten bli utsatt for en ulykke med døden som følge, vil et halsbånd gjøre det enkelt å få gitt deg beskjed også i en sådan situasjon.

Myter om halsbånd

Katter henger seg fast og kveles når de har halsbånd.
– Katter skal enten ha klipshalsbånd som løser seg ut om katten henger seg fast, eller strikkhalsbånd som utvider seg. Katter skal ALDRI ha hundehalsbånd med beltespennelås, da klarer de ikke å komme løs. Ved klips- eller strikkhalsbånd er ulykkene uhyre sjeldne, samtidig som de redder livet til tusenvis av katter som bruker et. Det er også viktig å huske at airbag og bilbelte i sjeldne og spesielle tilfeller kan være årsak til at et menneske dør. Vi slutter selvfølgelig ikke å bruke noen av delene fordi fordelene er laaangt større enn ulempene. Slik er det med merking av katt også.

Katter skal vel ikke ha halsbånd som en hund!
– Hvorfor ikke? Hvorfor er det helt naturlig for en hund å ha halsbånd, men ikke for en katt? For 50 år siden var det heller ikke naturlig å ha halsbånd på hund. Nå er det helt vanlig, og folk stusser om de treffer en hund uten halsbånd. Så hvorfor ikke katter?Selvfølgelig skal kattene også merkes og sikres best mulig!

Katten min vil ikke ha på seg halsbånd – han blir helt gal da.
– Jaha…? Selvfølgelig syns katten det er litt rart med en gang, men de aller fleste venner seg til det i løpet av et par timer, selv de særeste kattene av alle.